prev 1001 Klassieke uitvoeringen next

kop

Alfred Brendel & Wiener Philharmoniker o.l.v. Sir Simon Rattle


Voor Beethoven had de voortekening een symbolische betekenis, waarvan we ons nu vaak niet bewust zijn. C klein was een toonaard van drama en tragedie, Es groot had iets heroïsch, zoals in Symfonie nr. 3 'Eroica' en dit concert - het enige van zijn vijf voor piano en orkest waarvan hij niet zelf de première speelde, omdat de doofheid eindelijk zijn tol eiste. Om die reden schreef Beethoven de cadensen in de partituur met de instructie aan uitvoerenden om niets van zichzelf in te lassen. Hier is dat het geval met de solo piano die het werk met positieve zwier inleidt. Het is dat gevoel van bevestiging en een flink vleugje militarisme die aanleiding gaven tot de populaire maar onjuiste bijnaam 'De keizer' (Frankrijk en Oostenrijk waren in oorlog en Beethoven was eerder tegen Napoleon dan voor).

Dit werk is vaak en met succes opgenomen, maar het is moeilijk het koppel Alfred Brendel en Simon Rattle te overtreffen, wier interpretaties van Beethoven zo veel opzien baarden vanwege de combinatie van traditioneel orkest en heroverweging van authentieke instrumenten. Na een beweging die ontzag inboezemt wegens zijn kracht, briljant gespeeld door Brendel, komt Beethoven met een schril contrast, net als in zijn derde concert - het hymneachtige pianothema is engelachtig en bovenaards en dan volgt de uiterst zelfverzekerde, symfonische ontboezeming, waarbij het militaire karakter terugkeert, als de piano dominant boven het orkest uitstijgt. Het is niet alleen een triomfkreet van Beethoven maar ook van Brendel en Rattle.

nr = 4017

nr1 = 4

Piano Concerto No. 5 & Piano Sonata, Op. 57, "Appassionata" (1999) 

Het enige van zijn vijf pianoconcerten waarvan hij niet zelf de première speelde, omdat de doofheid eindelijk zijn tol eiste. Om die reden schreef Beethoven de cadensen in de partituur met de instructie aan uitvoerenden om niets van zichzelf in te lassen.

1001 Klassieke uitvoeringen

Niet (meer) in Apple Music

Gramophone Monthly Choices

Beethoven: Complete Works for Piano & Orchestra (2012) 

Howard Shelley & Orchestra of Opera North

Dit is een belangrijke nieuwe cyclus, een belangrijke toevoeging niet alleen aan de catalogus maar ook aan Howard Shelley’s uitzonderlijk mooie discografie.

⪢ Naar Gramaphone-pagina Jan. 2012

The Beethoven Journey - Piano Concerto No. 5 (2014) 

Leif Ove Andsnes & Mahler Chamber Orchestra

Journey’s end – maar wat een reis! Andsnes en de Mahler Chamber Orchestra sluiten hier deze wonderbaarlijk boeiende en vaak zeer mooie Beethoven-concertcyclus af.

⪢ Naar Gramaphone-pagina Awards 2014

Beethoven: The Solo Concertos (2017) 

Stefan Vladar & Vienna Chamber Orchestra

Een complete set Beethovenconcerten is – gezien de catalogus – altijd een gedurfd aanbod, maar Vladar blinkt hier uit, met uitvoeringen vol kleur en charme.

⪢ Naar Gramaphone-pagina Jan. 2017

Beethoven: Piano Concertos 1-5 (2019) 

Mitsuko Uchida & Berlin Philharmonic Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle

Zulke stijlvolle artiesten trekken je aandacht nog voordat je op play drukt – een belofte die hier meer dan waar wordt gemaakt.

⪢ Naar Gramaphone-pagina March 2019

Beethoven: Piano Concertos 2 & 5 (2019) 

Martin Helmchen & Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Andrew Manze

Deze opname valt echt op tussen de pre-jubileumreleases van Beethoven vanwege het fijne gevoel voor collaboratief muzikaal vakmanschap.

⪢ Naar Gramaphone-pagina Dec. 2019

Beethoven: Five Piano Concertos (2023) 

Haochen Zhang & Philadelphia Orchestra o.l.v. Nathalie Stutzmann

Haochen Zhang, winnaar van de gouden medaille van Van Cliburn en ontvanger van de Avery Fisher Prize, voegt nu een enorm indrukwekkend concert van Beethoven toe aan zijn lijst met prestaties.

⪢ Naar Gramaphone-pagina Jan. 2023

Beethoven: Piano Concertos (2023) 

Garrick Ohlsson & Grand Teton Music Festival Orchestra o.l.v. Sir Donald Runnicles

In mei verkenden we de achtergronden van deze Beethovenconcerten; de verstandhouding tussen de artiesten is prachtig om te horen.

⪢ Naar Gramaphone-pagina July 2023

Overige in AppleMusic

Piano Concertos Nos. 4 and 5 (2010) 

Till Fellner & Montreal Symphony Orchestra o.l.v. Kent Nagano

Fellner behoort zeker tot die elite die, terwijl ze niets lijken te doen, alles bereikt. Zijn spel is subtiel in plaats van opzichtig gekleurd en verbogen, en als anderen misschien levendiger of persoonlijker zouden worden gevonden, geeft het gemak en de natuurlijkheid van Fellner en Nagano Beethoven altijd zijn eigen stem.

Piano Concerto No. 5 (2006) 

Yefim Bronfman & Tonhalle Orchestra, Zürich o.l.v. David Zinman

Het is moeilijk voor te stellen dat iemand minder dan tevreden is met Bronfman en Zinman, het Tonhalle Orkest dat topscores scoort voor teamwerk, hun houtblazers die volledig op hetzelfde niveau klinken als de beste van Europa.

Piano Concertos Nos. 4 & 5 (2011) 

Yevgeny Sudbin & Minnesota Orchestra o.l.v. Osmo Vänskä

Als Sudbin af en toe suggereert "de gevleugelde strijdwagen van de tijd nadert", wordt de parelmoerglans van zijn pianospel ondersteund door een speciale onderliggende gevoeligheid.

Piano Concertos Nos. 4 & 5 (2015) 

Hannes Minnaar & Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriand

Complete Piano Concertos (2010) 

Paul Lewis & BBC Symphony Orchestra o.l.v. Jiří Bělohlávek

'En dus nemen deze albums al met al hun plaats in tussen de beste pianoconcertuitvoeringen van Beethoven, zodat zelfs als je de geliefde nummers van Wilhelm Kempff, Emil Gilels, Radu Lupu en Murray Perahia (om er maar vier te noemen) in herinnering brengt, Lewis ervoor zorgt dat je verfrist terugkeert en met een hernieuwd gevoel naar Beethovens bereik en schoonheid...' Gramophone